Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hatékonyabb erőforrás készült az Aurisba

2008.11.19

Hatékonyabb erőforrás készült az Aurisba

 

Japán mérnökök új, környezetkímélőbb benzines erőforrást fejlesztettek az Aurisba, mely a Toyota európai modellpalettáján elsőként lesz elérhető a Start- Stop technológiával.Kép

 

Egy teljesen új motorral jelentkezett a Toyota, amit a motorleállító és újraindító rendszerrel kiegészítve, az Európai piacokon elsőként az Auris modelljeikbe szánnak. Az 1,3 literes benzines Dual VVT-i erőforrás 101 lóerő és 132Nm nyomaték leadására lesz képes, ami az előző 1,4 literes, 97 lóerős és 130Nm motor teljesítményét tekintve lényeges fejlődésnek könyvelhető el. A megfelelő erőátvitelről az új fejlesztésű hatfokozatú kéziváltó fog gondoskodni, amely az eddig használt ötfokozatút váltja.

 

 A motor külső paramétereiben is észlelhető a fejlesztés, mivel 54mm rövidebb, 125 mm keskenyebb, és tizenhárom kilogrammal könnyebb lett, mint az előző 1, 4 literes blokk. Így a végső mérete megegyezik a három hengerrel rendelkező egyliteres VVT erőforráséval. Ez nem véletlen, mivel ennek a motornak a legkisebb Toyotában az IQ-ben is el kell férnie.

 

Természetesen a károsanyag-emisszió mérsékléséről is gondoskodtak a mérnökök, ami az 1,3 literes esetében tizenhét százalékos szén-dioxid, és ehhez kapcsolódóan húsz százalékos fogyasztást csökkenést eredményezett az 1,4-es motorhoz képest.

 

Az új motor gyártásának beindítását a Toyota 2009 végén kezdi meg az angliai Deesideban található gyárában, addig Japánból szállítják a kész motort Európába.Kép

 

A továbbfejlesztett erőforrással és Start- Stop rendszerrel szerelt Aurisok áráról, annyi derült ki, hogy kicsit több mint négy millió forintért lehet majd megvásárolni a háromajtós alapváltozatát.